ЗМI: Зeмлi зaгpoжyють кaтaклiзми чepeз швидкy змiнy мaгнiтних пoлюciв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мaгнiтнe пoлe Зeмлi дeмoнcтpyє oзнaки швидкoгo пepeвopoтy, який мoжe пpивecти дo мacoвoгo блeкayтy i вiдключeння бyдь-якoгo видy зв’язкy, пoвiдoмляють ЗМI.

Північний і Південний магнітні полюси Землі переверталися через кожні 200 тис. або 300 тис. років, проте останній раз це відбулося 780 тис. років тому. Тепер магнітне поле планети знову демонструє ознаки зсуву. Поки немає впевненості, що це підготовка до перевороту, проте спостереження вчених піднімають питання про те, як це може позначитися на житті планети, пише Undark Magazine .

При цьому іноді магнітні поля намагаються перевернутися, але не роблять цього – так було 40 тис. років тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Важливіше дізнатися, коли це станеться наступного разу. В останні кілька десятиліть геофізики намагалися відповісти на це питання за допомогою супутникових знімків і математики. Вчені побачили ознаки швидкого зсуву магнітних полів. Уже зараз зміни на Землі послабили поле в Південній Атлантиці настільки, що постраждали системи супутників, які зазнали впливу радіації.

Магнітне поле захищає планету, зокрема, від летального рівня випромінювань від Сонця. При підготовці до перевороту магнітне поле слабшає – і це викликає занепокоєння, так як воно може залишити людей без достатнього захисту.

Експерти з космічного випромінювання вважають, що наступний переворот полюсів, ймовірно, може зробити деякі райони планети непридатними для життя. Зокрема, через ослаблення магнітного поля може бути зруйнований і без того пошарпаний озоновий шар, пише портал.

Постраждає і інфраструктура, в тому числі супутникові мережі, разом з якими пропаде будь-який зв’язок, можливий масовий блекаут.

Вчені вважають, що людям слід підготуватися до перевороту магнітних полюсів, убезпечивши свої супутники. Для цього, вважають вони, приватним супутниковим операторам необхідно обмінюватися інформацією про те, як їх електроніка витримує космічне випромінювання.

Вчені вказують, що критична інфраструктура Землі побудована з безпечністю. З урахуванням того, що найближчим часом магнітне поле буде вести себе непередбачувано, потрібно зрозуміти, як убезпечити критичну інфраструктуру планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.