Вчені з’ясували, як утворюються і руйнуються згустки речовини в кільцях Сатурна

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Дослідникам вдалося створити математичну модель, що описує ці процеси

Вчені з Європи, Великобританії і США створили математичну модель, яка описує процеси утворення і розпаду згустків речовини в кільцях Сатурна, повідомила в понеділок прес-служба Сколтеха.

Робота вчених показала, що процес злипання і разлипання “грудок” речовини в F-кільці може тривати невизначено довго. Результати опубліковані в науковому журналі Physical Review Letters.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кільця Сатурна – це дуже широкі, але дуже тонкі скупчення льоду і пилу, які обертаються на різній відстані від планети. Матеріал кілець неоднорідний, він складається з “грудок” або “сніжок” різного розміру, від сантиметра до десятків метрів діаметрі. Одне з зовнішніх кілець Сатурна, назване F-кільцем, дуже нестабільне, лід і пил утворюють в ньому великі згустки, які з’являються і зникають протягом декількох годин.

“Ми спостерігаємо невгасаюче коливання злиття і розпаду частинок в кільцях Сатурна. Більш того, ми спостерігаємо, що ці коливання строго періодичні і не ведуть до стабільних рівноважних розподілів, що само по собі вже є цікавим фактом для математичної моделі, що задовольняє закон збереження маси”, – наводяться в прес-релізі слова першого автора дослідження, наукового співробітника Сколтеха Сергія Матвєєва.

Вчені з Сколтеха, МГУ, Інституту обчислювальної математики РАН, університетів Лестера (Великобританія) і Бостона (США) об’єднали свої зусилля у вивченні особливостей F-кільця. Вони створили математичну модель, за допомогою якої продемонстрували, як відбувається процес злиття і розпаду “грудок” в F-кільці.

Вчені врахували різні фактори, які впливають на цей процес – тяжіння, з яким Сатурн діє на кільця, швидкість обертання кілець відносно один одного, розмір часток і інші.

Джерело

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.