Cтaлo вiдoмo кoли вiдбyдeтьcя пepший зaпycк paкeти Falcon Heavy

Aмepикaнcькa aepoкocмiчнa кoмпaнiя SpaceX плaнyє пpoвecти пepший зaпycк paкeти-нoсiя вaжкoгo клacy Falcon Heavy 6 лютoгo. Пpo цe нaпиcaв y cвoємy мiкpoблoзi в Twitter зacнoвник SpaceX Iлoн Мacк.

Підприємець нагадав, що ракета-носій буде запущена з майданчика LC-39A, розташованого в Космічному центрі Кеннеді у Флориді, і всі охочі зможуть помилуватися на старт нової ракети.

Ракета-носій Falcon Heavy розробляється на базі використовуваної SpaceX в даний час ракети Falcon 9. Згідно заявленим характеристикам, Falcon Heavy зможе виводити на навколоземну орбіту до 64 тонн вантажу, а на Марс вона зможе доставляти до 16,8 тонни вантажу.

Перший ступінь ракети являє собою в’язку двох бічних прискорювачів, в якості яких використовуються перші щаблі Falcon 9, і центральний блок. В ході першого пуску компанія розраховує повернути на Землю всі три частини першої ступені ракети. При цьому в якості корисного навантаження ракети буде використовуватися автомобіль Tesla Roadster .

Спочатку перший запуск Falcon Heavy був запланований на 2013 рік, однак потім терміни неодноразово зсувалися, в тому числі через аварію ракети-носія Falcon 9 в червні 2015 року. Навесні 2017 року повідомлялося про плани запуску ракети влітку, потім старт був відкладений до листопада, а потім його перенесли на січень. На минулому тижні фахівці провели успішні вогневі випробування всіх 27 двигунів першого ступеня ракети, встановленої на стартовому майданчику.

В даний час SpaceX також веде розробку ракети BFR (Big Falcon Rocket), яка повинна прийти на зміну ракетам Falcon 9 і Falcon Heavy. Перший запуск BFR запланований на 2022 рік, в перспективі ракету планується використовувати як для безпілотних, так і для пілотованих місій. Ракета BFR проектується для здійснення міжпланетних польотів і створення колонії на Марсі. Вона буде оснащена новими двигунами Raptr. Крім того, BFR спочатку проектується з урахуванням повторного використання як першої, так і другої ступені.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.