Винахід української школярки дозволить незрячим користуватися банкоматами

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Юна винахідниця зі Львова представить свою розробку на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Школярка створила пристрій для переведення цифрової інформації на шрифт Брайля для незрячих.

Про це повідомила інформаційна агенція ZAXID.NET.

“16-річна Софія Петришин навчається в 11 класі НВК «Школа-ліцей «Оріяна» та займається у секції інформатики Малої академії наук. Вона зазначила, що її винахід орієнтований на полегшення соціалізації незрячих людей. З ним вона вже виграла у престижному всеукраїнському конкурсі, а влітку спробує отримати світове визнання”, – йдеться в повідомленні.

За словами школярки, вона хотіла створити щось таке, що було б корисне суспільству і цікаве їй самій.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Я вирішила, що незрячим було б вигідно зчитувати інформацію з комп’ютера за допомогою якогось приладу. У світі є аналоги моєму винаходу, але вони коштують від 2 до 5 тис. доларів, і фактично є недоступними для українців. Тому з вересня минулого року я почала працювати над своїм проектом”, – сказала Софія.

З-поміж іншого, винахід львівської школярки також допоможе незрячим простіше проводити операції із банкоматами.

«Зараз у банкоматах незрячі можуть розрахуватися тільки за допомогою іншої людини. Тому я розробила цей прилад так, що він може зчитувати дані з SD-картки і перекладати їх по одному символу на шрифт Брайля. Я думаю, що це було би класно незрячим застосовувати не тільки в банкоматах, а й для читання взагалі», – каже винахідниця.

Олімпіада геніїв в Нью-Йорку – це один із найпрестижніших конкурсів для школярів та випускників шкіл зі всього світу. Переможцям дають можливість отримати вищу освіту в США та щомісячну стипендію. Перш ніж потрапити на цю олімпіаду, Софія Петришин перемогла у всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.