Скільки коштує мобільний зв’язок в Україні і в світі?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні ми не можемо уявити своє життя без мобільного телефону. Тепер цей пристрій не тільки для дзвінків. Ми обмінюємося повідомленнями, відео, перевіряємо електронну пошту і соціальні мережі. Однак за все потрібно платити, і мобільний зв’язок – не виняток. У деяких країнах він коштує значно дорожче, ніж в Україні. Скільки коштує мобільний зв’язок і інтернет в інших країнах світу, дізнавався EtCetera.

ДЕШЕВШЕ, НІЖ В СВІТІ. За словами генерального директора одного з провідних операторів мобільного зв’язку в Україні (МТС) Івана Золочівського, в Європі мобільний зв’язок коштує значно дорожче, ніж в Україні. Середній абонент платить за мобільний зв’язок, наприклад, у Франції – 45 євро. Мінімальні тарифні плани в Європі починаються від 15 євро. Однак з 15 червня 2017 року Євросоюзі між країнами-учасниками було скасовано мобільний роумінг.

В Україні дуже люблять «поговорити». За 60 гривень на місяць (середня абонентська плата у одного з операторів зв’язку) ми можемо «наговорити» близько 600 хвилин на місяць. Цей показник один з найвищих в світі. Він в 2,5 рази вище, ніж в країнах Європи. Наприклад, в Португалії або Англії середній показник – 350-400 хвилин телефонних розмов на місяць.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість мобільного зв’язку в Україні, в середньому, в 10 разів нижчий, ніж в європейських країнах. Однак при цьому найбільшим компаніям мобільного зв’язку в Україні вдається бути досить прибутковими. За рахунок нових послуг і нових тарифів компанії можуть залучати одних і тих же абонентів повторно – у них немає необхідності освоювати нові території.

За підрахунками експертів, українці витрачають на мобільний зв’язок близько 1,5% сімейного бюджету. В Європі на послуги зв’язку зазвичай витрачають близько 3,5% бюджету.

МОБІЛЬНИЙ ІНТЕРНЕТ. Щоб оцінити щедрість українських операторів мобільного зв’язку, наведемо як приклад Ефіопію, де мобільний інтернет має швидкість до 1 мегабіта в секунду і коштує 150 доларів за 30 Гб (по 3G). Українські мобільні оператори дарують своїм користувачам швидкість мобільного інтернету – близько 70 Мегабіт / сек. При цьому 30 Гб мобільного інтернету обійдуться абоненту в 90 гривень (3,5 долара).

Сьогодні умови для абонентів мобільного зв’язку стають кращими по всьому світу. Наприклад, держава М’янма довго не могло надати своїм жителям доступний інтернет – в 2010 році доступ до нього мали всього 0,2% населення, а на SIM-карту потрібно було витратити 250 доларів. У 2016 році вже 32% жителів цієї країни стали користуватися мобільним інтернетом, а вартість SIM-карт знизилася до двох доларів. Досягти таких результатів вдалося за рахунок здорової конкуренції -в країні створили умови для іноземних компаній. Боротьба за ринок призвела до зниження ціни на мобільний зв’язок та інтернет.

А ЯК У НИХ? У кожній країні є свої нюанси для користувачів мобільного зв’язку, які не завжди зрозумілі жителям інших країн.

Наприклад, в Чехії і Німеччині для укладення контракту з оператором зв’язку потрібен рахунок в місцевому банку, з нього щомісяця списують абонентську плату. У Великобританії достроковий розрив контракту з оператором призведе до штрафу в розмірі неоплаченого залишку. Колишній абонент зобов’язаний сплатити оператору повну вартість послуг за весь час дії контракту.

У Норвегії, Великобританії і країнах Балтії активувати SIM-карту можна через сайт оператора. Для цього потрібно зареєструвати код, вказаний на коробці з SIM-картою, а також ввести свої персональні дані: ім’я, прізвище (як в закордонному паспорті), дату народження, індекс і адреса вашого проживання.

У Туреччині місцеві SIM-карти використовуються тільки в пристроях, офіційно зареєстрованих в країні за номером IMEI. Якщо вставити місцеву SIM-карту в незареєстрований телефон, то і карта, і телефон можуть бути заблоковані. У деяких країнах (наприклад, в Китаї ) «нульовий баланс» – це «смерть» SIM-карти: відключаються вхідні дзвінки та SMS.

КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШ ДОРОГИМ МОБІЛЬНИМ ЗВ’ЯЗКОМ:

Канада – 55 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори Канади : RogersWireless – 9,5 млн клієнтів;BellWireless – 7,5 млн клієнтів;TelusMobility – 7,7 млн клієнтів.

Японія – 54 долари на місяць.

Найбільші мобільні оператори Японії : NTT DoCoMo – 60 млн клієнтів; KDDI – 32 млн клієнтів; SoftbankMobile- 23 млн клієнтів.

США – 49 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори США: VerizonWireless – 118 млн клієнтів; AT & T Mobility – 108 млн клієнтів;SprintCorporation – 53,5 млн клієнтів.

КРАЇНИ З НАЙБІЛЬШ дешевий мобільний зв’язок:

Венесуела – 4,5 долара в місяць.

Найбільші мобільні оператори Венесуели: CorporacionDigitel – 4,8 млн клієнтів; Digital- 3,1 млн клієнтів; CelularGsm CA – 2,2 млн клієнтів.

Росія – 5,5 долара в місяць.

Найбільші мобільні оператори Росії: МТС – 101 млн клієнтів; Мегафон – 76, 6 млн клієнтів; Білайн – 58 млн клієнтів.

Румунія – 7 доларів на місяць.

Найбільші мобільні оператори країни: Orange – 2,2 млн клієнтів, Vodafone – 4,8 млн клієнтів, Cosmote – 1,8 млн клієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.