Росія висловила готовність від’єднатися від глобального Інтернету

Радник Президента Росії у справах Інтернету Герман Клименко вважає, що його країна вже технічно готова відключитися від глобальної Мережі. Проте процес буде непростим, — повідомляє газета «Московський комсомолець».

Клименко заявив, що якщо Росія «завтра відключиться» від глобального Інтернету, «це не може гарантувати, що такий процес буде для всіх безболісним». На його думку, якщо Росія відключиться від глобальної мережі Інтернет, то проблеми відчуватимуть люди, які зберігають та обробляють дані за межами країни, незважаючи на постанову про їх зберігання на території Росії. Проблеми також можуть вплинути на власників доменів та іноземних серверів.

«Відповідно до точки зору апаратного та програмного забезпечення, немає ніяких протипоказань для нашого нормального і правильного функціонування, навіть якщо нам буде оголошена війна типу ізоляції в Криму», — сказав радник Путіна, додавши, що створений з волі господаря Кремля сегмент Інтернету, призначений головним чином для державного адміністрування, працює ефективно і без проблем.

«Усі адміністрації, а також державні установи, перебувають за свого роду «великим китайським фаєрволом», — сказав Клименко, додавши, що таким чином вони почуваються безпечно, незважаючи на потенційні ризики.

«Московський Koмсомолець» також цитує слова Клименка, який згадує час, коли понад 15 років тому він був присутнім при прийнятті рішення про легалізацію програмного забезпечення Microsoft в установах державного управління та школах. За його словами, представники КПРФ попереджали тоді, що «американці посилять на нас тиск, а потім вимкнуть Інтернет». Представники Microsoft, за словами Клименка, повинні були забезпечити, щоб нічого подібного не відбулося в майбутньому.

«Які б не були запевнення та друзі, завжди може виникнути ситуація, коли вам можуть сказати: «А тепер у вас в Криму не працює Google, Microsoft». І ви скажете: «Як же так, ми маємо комерційні банки, зв’язок», — сказав Клименко, додавши, що більшість простих громадян не розуміють, як інтернет-зв’язок працює технічно.

У 2010 році російський уряд замовив повну заміну програмного забезпечення в країні на російське протягом п’яти років. «Нам чітко показано, що ми повинні дбати про наш дім, в якому нам треба встановити замки в двері, що належать нам», — підсумував Клименко.

Раніше в понеділок російські ЗМІ оголосили, що Держдума готує новий закон, який запровадить модерацію контенту в соціальних мережах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.