Як мобільні оператори виманюють гроші в українців

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Українські мобільні оператори активно пропонують кредитні програми. Так, минулого тижня Київстар розіслав ряду своїх контрактних клієнтів пропозицію скористатися новою послугою “відстрочка платежу”. Абоненти можуть встановити кредитний ліміт до 300% середньомісячних витрат.

“Кожен оператор по-своєму визначає, хто і в якій сумі може скористатися кредитним лімітом. Справа в тому, що можливості операторів по поверненню простроченої заборгованості обмежені”, – каже телеком експерт Роман Химич, пише ubr.ua.

Пропонуючи нові послуги, оператори враховують термін користування послугами і суму, на яку абонент в середньому поповнює рахунок. Наприклад, послугою від Київстар “Екстра гроші” можуть скористатися ті, хто є клієнтами оператора не менше 2-х місяців. Vodafone пропонує додаткові кошти клієнтам зі стажем 3 місяці, які витратили в останні 30 днів на послуги оператора не менше 10 грн. Lifecell надасть клієнтам додаткові 5 грн, якщо вони користуються послугами оператора понад 3 місяці. Щоправда, Lifecell не бере додаткову плату за кошти, якщо борг повернено протягом 2-х днів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Операторам вигідно, щоб абоненти витрачали більше грошей. Чим ширшими будуть можливості у клієнта, тим він більше заплатить. Крім того, кредитні програми для користувачів передплачених послуг не безкоштовні”, – додав Химич.

Так, кредит на 20 грн від Vodafone терміном на 2 місяці обійдеться абоненту в 90% річних. А за кредит на суму 5 грн терміном на 7 днів абоненти Lifecell зобов’язані будуть сплатити 2085% річних.

Київстар не встановлює жорстких термінів повернення боргу, що ускладнює розрахунок процентної ставки. Але заблокує номер після того, як позикові кошти вичерпаються. Мінімального кредиту – 15 грн вистачить на місяць. Оскільки плата за користування послугою складе 3 грн, то реальна ставка за кредитом становить 243% річних.

У прес-службі Vodafone Україна наголосили, що питання заборгованості, яку клієнт відмовляється повертати, вирішуються в судовому порядку в рамках законодавства України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.