Секрети повербанків, про які ви не знали

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Power Bank або зовнішній акумулятор – один з найпопулярніших аксесуарів серед любителів гаджетів, який є компактним носієм енергії, готовий у будь-який момент заповнити енергію вашого пристрою. І незважаючи на те, що практично кожна людина в змозі сама підібрати та купити повербанк , після покупки багато людей стикаються з проблемами при її експлуатації навіть за умови повної справності аксесуара.

Хтось не може зарядити ноутбук від power bank, у когось повербанк не беруть на борт літака, а у когось він просто не працює, хоча він тільки-но був розпакований. Ці та інші проблеми безпосередньо пов’язані з неправильним підходом до вибору аксесуарів. Щоб ви не потрапили в одну з описаних ситуацій, розповім про секрети при використанні повербанку, про які багато людей не підозрюють.

Чому повербанк не заряджає

Найпоширеніша проблема, з якою стикаються власники, виявляється у тому, що повербанк не заряджає телефон. Звичайно, вона може бути пов’язана із несправністю носія енергії або кабелю. Тому при виникненні подібної проблеми насамперед слід звернути увагу на стан пристрою. Однак найчастіше причиною того, чому не працює повербанк, стає його захист.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен зовнішній акумулятор має просунуту систему безпеки, що не допускає перегрів пристрою та іншого негативного впливу як на повербанк, так і на смартфон. Зокрема, через це після підключення носія енергії до телефону заряджання не починається автоматично. Вам необхідно підтвердити початок процесу, натиснувши відповідну кнопку корпусу. Як правило, вона розташовується на бічній частині акумулятора, а ще на неї нанесено логотип у вигляді блискавки або знак включення.

Як зарядити ноутбук від повербанку

Ноутбук, як і смартфон, є мобільним пристроєм, який може працювати автономно, тобто, без підключення до електромережі. Тому при використанні лептопа power bank точно не став би зайвим аксесуаром. Але чи можна зарядити ноутбук від повербанку? Так можна. Щоправда, для цього обидва пристрої мають бути сумісні.

Головна вимога, яка пред’являється повербанку для ноутбука , – вихідна потужність. Вона має бути не менше 60-65 Вт, але багато залежить від моделі вашого лептопа. Якщо ви користуєтеся офісним пристроєм, то 65 Вт буде цілком достатньо, а ось ігрові апарати вимагають ще більшої потужності – аж до 120 Вт. Все це ускладнює вибір power bank для ноутбука, але ми знайшли для вас кілька відповідних моделей:

Перед покупкою повербанка обов’язково уточніть інформацію про споживану потужність лептопа, яку можна знайти на офіційному сайті або в інструкції. Також не забувайте, що за відсутності роз’єму USB-C вам знадобиться перехідник для заряджання ноутбука від Power Bank.

Чи можна брати повербанк у літак

Купивши великий та потужний повербанк для телефону чи ноутбука, ви можете зіткнутися з іншою проблемою, коли вас, наприклад, не пускають із ним на борт літака. Будь-яка авіакомпанія висуває вимоги до перевезення зовнішніх акумуляторів. Найчастіше обмеження такі:

  • при енергоємності 100 Вт · год – необмежену кількість акумуляторів (іноді символічно виставляється обмеження 20 штук);
  • при енергоємності 100-160 Вт · год – не більше двох штук;
  • при енергоємності більше 160 Вт·год – акумулятор до провезення не допускається.

Зрозуміти, який повербанк підійде для літака, а який — ні, буває дуже складно, оскільки виробники акумуляторів зазвичай вказують його ємність Аг, а не Втг. Тому власнику доводиться вдаватися по допомогу до нехитрих математичних маніпуляцій.

Щоб розрахувати енергоємність акумулятора, необхідно скористатися формулою Вт·ч = А·ч * В, тобто помножити ємність пауер банку в Ач (1000 мАг = 1 А·ч) на вихідну напругу у Вольтах (у більшості випадків вона становить 3,7 В) незалежно від підтримуваної потужності заряджання.

При розрахунку енергоємності багато людей припускаються помилки, помножуючи А·ч на напругу, заявлену стандартом зарядки. Наприклад, мій повербанк ROMOSS на 30000 мА·год підтримує швидку зарядку потужністю 18 Вт (9В та 2А). У цій ситуації логічно було б помножити 30 А·год на 9В, після чого вийде неприпустима для авіакомпанії енергоємність 270 Вт·год. При цьому на корпусі пауер банку вигравірувано значення 111 Вт · год.

Розбіжність пов’язана в помилці при розрахунку, так як 30 А год потрібно множити на 3,7 В, і тоді вийдуть ті самі 111 Вт год, допустимі до провезення. У тому числі і тому повербанк на 10000 мА год заряджає смартфон з батарейкою на 5000 мАч не два, а в кращому випадку півтора рази. Все через те, що Вт·ч – постійна величина, а А·г – ні. Але навіть цих знань вам буде недостатньо, щоб купити хороший повербанк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.